Serat Mampu Mengawal Kencing manis
serat boleh mengawal penyakit diabetes
Apakah serat?
Merujuk
kepada definisi oleh American Association of Cereal Chemist (AACC),
serat makanan atau dietary fibre merupakan bahagian
tumbuhan yang tidak boleh dihadam oleh enzim-enzim pencernaan. Ia hanya
akan mengalami fermentasi yang lengkap dan separuh lengkap di dalam usus besar.
Serat
tersusun daripada 2 komponen utama iaitu :
- serat
makanan larut (soluble dietary fibre, SDF), dan
- komponen
serat makanan tidak larut (insoluble dietary fibre, IDF).
IDF
merupakan komponen terbesar (sekitar 70%) dan selebihnya (sekitar 30%) adalah
komponen SDF.
- SDF
adalah seperti ‘pektin’, ‘mucilage’, ‘ß-glucan’ dan ’gum’.
- IDF
adalah seperti ‘selulosa’, ‘hemiselulosa’ (tidak larut dalam air dingin,
air panas dan asam), ‘chitin’dan ‘lignin’.
Serat
mempunyai kesan fisiologi yang baik kepada proses pembuangan air besar,paras
kolesterol darah dan paras gula darah. Serat juga telah dikenal pasti dapat
memainkan peranan penting dalam mengawal penyakit termasuklah sembelit,
penyakit divertikular, kanser, penyakit jantung, kencing manis, obesiti dan
hipertensi.
|
Berapakah jumlah pengambilan serat yang disarankan?
Berdasarkan
kajian, pengambilan serat sekitar 30 hingga 40g sehari dapat mengurangkan
risiko penyakit kanser usus. Pengambilan serat melebihi 40g sehari pula,
menyebabkan kadar penyerapan mineral seperti ferum, zink dan kalsium merosot.
Pengambilan serat kurang daripada 20g sehari membawa kepada pelbagai masalah
kesihatan serta meningkatkan risiko penyakit.
Kajian mengenai pengambilan serat
menunjukkan pengambilan serat di kalangan rakyat Malaysia dewasa masih di tahap
rendah iaitu sekitar 13 hingga 16g sehari. Setiap individu memainkan peranan
penting dalam mengubah tabiat makan masing-masing demi kesejahteraan generasi
akan datang.
Daripada manakah sumber serat diperolehi?
Sumber
utama serat adalah buah-buahan, sayur-sayuran, bijirin penuh (whole
grain) dan kekacang. Serat juga boleh diperolehi dalam bentuk makanan
tambahan (supplement). Namun begitu, pengambilan serat daripada sumber
semula jadi adalah lebih baik.
Selaras
dengan perkembangan teknologi makanan masa kini, kandungan serat juga telah
dimodifikasi dalam produk-produk makanan yang ada di pasaran. Semua bijirin
yang telah diperhalusi ke bentuk tepung mempunyai kesan terhadap kepekatan gula
darah semasa melalui proses penghadaman (respon glisemik). Kerja-kerja
memproses makanan seperti memanas, mengupas kulit buah dan menghancur (grinding) untuk
menghasilkan tepung dan produk-produknya seperti mi, biskut dan sebagainya akan
menyebabkan lebih cepat enzim bertindak menukarkan kanji kepada gula.
Selain
itu, makanan yang tinggi kandungan seratnya dengan nilai Gl (Indeks Glisemik)
yang rendah akan menyebabkan kadar penukaran gula menjadi perlahan. Sebagai
contoh, roti mil penuh dan roti putih biasa mungkin berbeza kandungan seratnya
tetapi mempunyai nilai GI yang hampir serupa.
Bagaimana meningkatkan pengambilan serat dalam diet seharian?
Pengambilan
serat perlu ditingkatkan secara berperingkat-peringkat. Peningkatan yang
mengejut boleh menyebabkan ketidakselesaan pada perut seperti kembung,
berangin atau kekejangan usus. Secara amnya, pengambilan serat harian dapat
diperolehi daripada 5 hidangan sayur-sayuran dan buah-buahan.
|
Berikut adalah
cara-cara untuk meningkat pengambilan serat dalam diet harian :
- Baca
label kandungan serat (whole grain).
- Pilih
produk tinggi serat, kurang lemak, gula dan garam.
- Adalah
disarankan separuh dari pengambilan bijirin harian adalah berasaskan
bijirin penuh (whole grain) dan produk diperkaya dengan
serat (produk tinggi serat).
- Pilih
sarapan pagi yang sihat (tinggi serat) seperti oat, capati, roti mil
penuh (wholemeal) atau produk-produk yang telah
ditingkatkan kuantiti seratnya.
- Amalkan
pemilihan snek sihat berasaskan bijirin penuh seperti jagung, barli,
kekacang, oat dan biskut tinggi serat, kurang lemak, gula dan garam.
- Digalakkan
untuk menggunakan beras campuran (beras perang dan beras putih).
- Digalakkan
untuk menggantikan nasi dengan sumber ubi-ubian dan bijirin lain.
- Amalkan
memakan makanan tinggi serat seperti buah-buahan dan sayur-sayuran
terlebih dahulu.
- Tingkatkan
saiz hidangan sayur-sayuran berdaun, ulam-ulaman dan kekacang ketika
hidangan utama (sarapan pagi, makan tengah hari dan makan malam).
- Tingkatkan
kekerapan membuat gantian protein dengan kekacang.
- Bagi
pesakit diabetes, pastikan amalan pengambilan buah-buahan bersama hidangan
utama dalam porsi yang ditetapkan.
- Amalkan
pemilihan buah-buahan yang agak keras dan boleh dimakan bersama kulit
dalam kuantiti yang ditetapkan. Elakkan mengupas kulit buah (seperti epal,
lai) kerana boleh mengurangkan serat.
- Nikmatilah
buah-buahan dan sayur-sayuran yang segar dan elakkan dijadikan jus kerana
boleh mengurangkan kesan tindakan serat.
- Pastikan
minum air secukupnya (sekurang-kurangnya 8 gelas sehari).
Mengapa memilih bijirin penuh (whole grains) dan kaitannya dengan kawalan diabetes?
Kajian
epidemiologi menunjukkan, risiko diabetes menurun dengan pemilihan
produk-produk bijirin penuh (whole grain). Pengambilan makanan tinggi
serat terutamanya yang tinggi kandungan serat makanan larut, SDF seperti ‘guar
gum’, ‘pektin psyllium’ boleh mengawal paras gula darah. Dalam
rawatan terhadap penyakit diabetes, serat akan mempertahankan kandungan insulin
yang rendah dengan melambatkan penyerapan glukosa.
Selain itu juga, ia berupaya
meningkatkan sensitiviti insulin. SDF banyak terkandung dalam sumber berasaskan
bijirin penuh seperti oat, kekacang, barli dan kebanyakan buah-buahan.
Namun,
harus diingat porsi setiap hidangan masih perlu dikawal kerana kandungan
kalorinya. Komponen bijirin penuh adalah sumber bijirin yang mengandungi
kesemua bahagian bijirin iaitu ‘bran’, ‘germ’ dan ‘endosperm’ manakala
bijirin halus atau refined grain hanya mengandungi
‘endosperm’. Contohnya perbezaan kandungan serat di antara beras perang (unpolished
rice) dan beras dikilangkan (beras putih).
|
Sehingga
kini, tiada kajian saintifik yang dijalankan bagi menentukan jumlah sebenar
hidangan bijirin penuh yang diperlukan untuk memberikan manafaat kesihatan.
Walau bagaimanapun, kebanyakan garis panduan diet menyarankan pengambilan serat
sebanyak 3 hidangan daripada sumber bijirin penuh sehari. Untuk mencapai
saranan pengambilan serat 20 hingga 30g serat sehari, serat daripada sumber
bijirin penuh (whole grain) adalah diperlukan.
Bagaimanakah serat bertindak dalam membantu mengawal diabetes?
Serat
makanan larut, SDF akan melarut di dalam air dan tindakan enzim pencernaan
membentuk gel/cecair kental akan melambatkan proses pencernaan. Proses
penyerapan gula juga menjadi perlahan. Gula seterusnya diserap ke dalam darah
menjadi sedikit dan perlahan sehingga jumlah insulin yang diperlukan juga
berkurangan.Namun begitu, mekanisma bagaimana serat mempengaruhi keperluan
insulin atau sensitiviti insulin adalah tidak jelas.
Serat
makanan tidak larut, IDF pula akan membentuk span di dalam perut. Ia juga dapat
melawas dan mempercepatkan pembuangan najis. Waktu transit makanan dalam usus
juga menjadi cepat seterusnya mengurangkan penyerapan nutrien ke dalam darah.
Secara tidak langsung mekanisma ini juga memberi faedah kepada
penyakit-penyakit metabolik yang lain seperti hiperlipidemia, penyakit jantung,
arterosklerosis dan sebagainya.
Selain
itu, serat juga akan memberikan rasa pukal (bulky) di dalam
usus besar seterusnya, mempercepatkan rasa kenyang. Ini dapat mengelakkan
pengambilan makanan yang berlebihan pada satu-satu masa dan seterusnya dapat
mengawal pengambilan porsi hidangan karbohidrat yang boleh meningkatkan paras
gula darah.
Berdasarkan
penerangan di atas, diharapkan mesej yang ingin disampaikan jelas dalam
membantu meningkatkan kefahaman dan kesedaran masyarakat tentang kepentingan
meningkatkan pengambilan serat harian. Ini adalah langkah pertama ke arah
mencegah dan merawat penyakit-penyakit kronik terutamanya, penyakit diabetes yang semakin menular di negara kita ini.
Justeru itu, promosi-promosi kesihatan
berkaitan kepentingan serat perlulah dilakukan bermula dengan memperkenalkan
amalan makan makanan tinggi serat seawal usia kanak-kanak lagi demi menjayakan
misi ini.
bagi mereka yang ingin mencegah dan mengawal gula dalam darah..bagus minum produk triple-t.
triple-t merupakan hasil kajian dr azlan selama 7 tahun.dijamin selamat.
triple-t merupakan hasil gabungan herba malaysia iaitu mas cotek & misau kucing.kedua-dua herba ini merupkan herba yang terbaik untuk penyakit kencing manis.
triple-t merupakan hasil gabungan herba malaysia iaitu mas cotek & misau kucing.kedua-dua herba ini merupkan herba yang terbaik untuk penyakit kencing manis.
TRIPLE-T berfungsi dengan 3 cara utama iaitu:
1. Mencuci organ (detoks) dari toksin dan bahan berbahaya.
2. Memperbaiki dan membina semula sel-sel hati dan buah pinggang yg rosak yg menjadi antara punca tubuh mendapat penyakit.
3. Membuang lemak dan kolesterol bahaya.
Comments
Post a Comment